Saturday, February 2, 2013

Fakta Menarik Tertarik ! #3

Assalamualaikum

Fakta menarik dunia bersambung .... ;)

1. Dianggarkan 80 peratus haiwan di muka bumi adalah serangga.

2. Nama tempat terpanjang di dunia ialah 'Taumatawhakatangih angakoauauotmat eaturipukakpikim aungahoronukupok aiiwhenuakitanatahu' iaitu nama sebuah bukit di New Zealand.

3. Dalam kebakaran terbesar di London pada tahun 1996,separuh dari kota London terbakar tapi cuma 6 orang yang tercedera.

4. Bunyi dikeluarkan apabila anda mematah-matahkan sendi tangan,jari atau kaki adalah disebabkan oleh letupan buih di dalam sendi itu.

5. Planet Pluto mengambil masa 248 tahun untuk mengelilingi matahari. Setiap 20 tahun ia mengubah orbitnya bagi mengelak dari berlanggar dengan planet Neptune.

6. Di Albania,menggelengkan kepala bermaksud 'ya' dan mengangguk bermaksud 'tidak'.

7. Kebanyakan debu yang berterbangan di dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati.

Cukup setakat ini sahaja buat sekarang ;) ... Oh yeahh,fakta yang ke-3 berlaku pada tahun In lahir !!! Fakta yang ke-4 In pernah dengar dah dan juga fakta yang ke-7 pun tak silap dalam biology ada nyatakannya. Hah ! Sesiapa yang ingin pergi melancong ke Albania,jangan lupa budaya mereka ! Hahah ^^, Tata ~

:: NN ::

16 comments:

  1. Replies
    1. alhamdulillah,:) do keep in touch yeah ! ^___^

      Delete
  2. waaah... felik vetol laa fakta2 nih... hee xD

    ReplyDelete
  3. eh, bgus ni. aqis uska nak tau pasal fakta dunia. kalau updte lagi psal ni ke, infom2 kat aqis yooo. heheh

    ReplyDelete
  4. part yg geleng kepala tu best.. klu kita g sana, mesti konfuis kn? huhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah,konfius2.. kena practise awal-2 dlu sebelum gi sne XD

      Delete
  5. lagi best kalau ade gambar ^_^
    btw.nice one..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh,hehe malas XD thanks for the idea !
      Haha terima kasih :D

      Delete