Tuesday, February 19, 2013

Fakta Bidadari Dalam Al-Quran

Assalamualaikum


Surah Al-Waqiah, Chapter 56, Verse 22

وَعِنْدَهُمْ قَاصِرَاتُ الطَّرْفِ أَتْرَابٌ

(1) Sedang di sisi mereka ada pula bidadari-bidadari yang tidak menumpukan pandangannya melainkan kepada mereka, lagi yang amat indah luas matanya;
(Surah As-Saaffat, Chapter #37, Verse #48)

وَعِنْدَهُمْ قَاصِرَاتُ الطَّرْفِ أَتْرَابٌ

(2) Dan di sisi mereka pula bidadari-bidadari yang pandangannya tertumpu (kepada mereka semata-mata), lagi yang sebaya umurnya.
(Surah Sad, Chapter #38, Verse #52)

كَذَلِكَ وَزَوَّجْنَاهُمْ بِحُورٍ عِينٍ

(3) Demikianlah keadaannya dan Kami jadikan kawan teman mereka bidadari-bidadari yang putih melepak, lagi luas cantik matanya.
(Surah Ad-Dukhan, Chapter #44, Verse #54)

مُتَّكِئِينَ عَلَى سُرُرٍ مَصْفُوفَةٍ وَزَوَّجْنَاهُمْ بِحُورٍ عِينٍ

(4) Mereka duduk berbaring di atas pelamin-pelamin yang berderet; dan Kami jadikan kawan teman mereka bidadari-bidadari yang putih melepak, lagi luas cantik matanya.
(Surah At-tur, Chapter #52, Verse #20)

فِيهِنَّ قَاصِرَاتُ الطَّرْفِ لَمْ يَطْمِثْهُنَّ إِنْسٌ قَبْلَهُمْ وَلا جَانٌّ

(5) Di dalam Syurga-syurga itu terdapat bidadari-bidadari yang pandangannya tertumpu (kepada mereka semata-mata), yang tidak pernah disentuh sebelum mereka oleh manusia dan jin;
(Surah Ar-Rahman, Chapter #55, Verse #56)

كَأَنَّهُنَّ الْيَاقُوتُ وَالْمَرْجَانُ

(6) bidadari-bidadari itu (cantik berseri) seperti permata delima dan marjan.
(Surah Ar-Rahman, Chapter #55, Verse #58)

حُورٌ مَقْصُورَاتٌ فِي الْخِيَامِ

(7) Dia itu bidadari-bidadari yang hanya tinggal tetap di tempat tinggal masing-masing;
(Surah Ar-Rahman, Chapter #55, Verse #72)

لَمْ يَطْمِثْهُنَّ إِنْسٌ قَبْلَهُمْ وَلا جَانٌّ

(8) (bidadari-bidadari itu) tidak pernah disentuh sebelum mereka oleh manusia dan tidak juga oleh jin;
(Surah Ar-Rahman, Chapter #55, Verse #74)

وَحُورٌ عِينٌ

(9) Dan (mereka dilayani) bidadari-bidadari yang cantik matanya, 

Syukur alhamdulillah,dalam masa mencari Fakta Al-Quran seperti post-post yang lepas,In terjumpa pula Fakta Bidadari yang disebut dalam Al-Quran ... Apa lagi,tertarik In nak baca and kongsikan :D Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dalam pembacaan post ni. Semoga Allah SWT memberkati kita semua , aamiin =)

p/s Maaf kerana lambat untuk update post. Agak busy dengan homework,lisan,oral dan exam akan datang. Oral dah selesai,alhamdulillah :D Tinggal lisan dan exam lebih kurang 2 minggu bermula pada 3/3/13 ! Pada hari tu juga hari jadi Wilson ! Happy Birthday bro ! Don't be so naughty in class ! XD hahahaa *mcm dia baca* Heheh,daa

:: NN ::

12 comments:

  1. wah... agak busy yer? biasa lah tu kn.. btw, bagus perkongsian In.. tahniah dan syukran :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep,biasa la tu .. tambah-2 nak exam dh ni.. huhu ~~~
      Alhamdulillah,la syukran 'ala wajib :)

      Delete
  2. semoga kak in sihat sentiasa.... kan kak in bakal periksa besar?
    kan kan kan?
    >_________________________________________________________________________________________<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lol,tetibe je dik ... Haha,terima kasih ..aamiin :)
      Same goes to you ~~ ^^, In syaa Allah

      Delete
  3. amin... semoga kita ditempatkan disana


    jom baca saya pergi jemputan PRATONTON FILEM PADA SUATU CINTA DAHULU... :D

    ReplyDelete
  4. Bidadari mmg wujud.. dah nyata ada dlm Al-quran..
    TQ for sharing In...:)

    ReplyDelete
  5. Hehee :D . Nice sharing dear :D . Terpegun bila baca entri nie ^^ .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah :) Thanks kerana sudi membaca :)

      Delete
  6. amin. goodluck ok ! ^^
    thanks info menarik :)
    follow jugak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you :)
      La syukran 'ala wajib,alhamdulillah ...
      Thanks again :D

      Delete