Tuesday, February 5, 2013

Bahasa Jepun #1

Assalamualaikum

Hi-hi ! Ingat lagi tak post mengenai English tu semua ? Haa,In masih tak ada masa untuk sambung kerana bila In nak buat post English,sangat memakan masa sebab In nak buat dengan detail dan mudah faham. In syaa Allah akan datang pada waktu Chinese New Year ! ^__^ 

Okay,hari ni In nak berkongsi serba sedikit bahasa Jepun ! Hohoho...sekolah In ada class bahasa Jepun tetapi yang boleh masuk tu hanya pelajar tingkatan 1-3 . Too bad kan ? In tingkatan 5 dah :P Kelas bahasa Jepun tu baru ada sejak tahun lepas sebab sekolah dah menjadi sekolah Kluster Kecemerlangan. Hm~~ Tapi apa pun,guru PJK In lah yang satu-satunya mengajar bahasa Jepun di sekolah. Haa,dalam seminggu PJK 2 kali. Satu hari kami beriadah,lagi satu hari kami PDP. Dalam PDP tu,In dan kekawan lain meminta cikgu untuk mengajar bahasa Jepun !!! Wee,amek kesempatan sikittt .. kih-3 ~~ Jom-2 apa yang In dapat ~

Ohayou gozaimasu [nak sebut gozaimasu tu macam ni 'gozaimas' . Buangkan 'u']
 Maksudnya "Selamat Pagi"
Tapi,kalau korang bertemu dengan sesiapa pun pada bila-2 masa macam malam ke,tengah hari ke...korang boleh guna juga perkataan ni. Itu kepada orang yang tak pernah korang jumpa. Tetapi kalau dah selalu jumpa,kenal...korang guna perkataan tu khas untuk mengucapkan selamat pagi. Ha ! Kalau dengan kawan rapat korang ke ape boleh je guna "Ohayou" . Kurang formal ~~ ^_^

Sensei
Of course,siapa yang tak tahu ni ? Sensei maksudnya cikgu. Tapi,bila korang jumpa doktor ke ape,korang masih juga panggil doktor tu sensei. Ya,boleh panggil doktor tu sensei.

Konnichiwa
Maksudnya "Selamat tengah hari/Selamat Sejahtera/Hai"

Konbanwa
"Selamat malam/Good evening"

Oyasuminasai
"Good night"

Arigatou gozaimasu
"Terima kasih"

Sumimasen (Kesalahan ringan/biasa)
"Minta maaf" 

Gomen nasai (Kesalahan yang lebih berat)
"Minta maaf"

Ogenkideska?
" How are you? "

Watashi no namae wa ___ desu
" Nama saya ialah ____ " . Perkataan desu itu untuk menunjukkan politeness~

Watashi wa___ desu
" Saya____". Lebih kepada unformal namun masih polite.

Shitsunei shi masu
"Minta maaf,tak sengaja"

Urusai
"Bising"

Kawaii
"Cute"

Kireidesune
"Cantiknya"

Anata/Kimi/Omae
"Awak"

Kilejanai
"Tak cantik"

Watashiwa
"Saya"

Manakamaeska?
"Dah makan ke belum?"

Ima tabeitimasu
"Saya sedang makan"

Itadakimasu
"Jemput makan"

Gocisosamadeshita
"Dah makan"

Youkoso
"Welcome"

Tadaiima
"I'm home"

Kaerinasai
"Welcome back"

Anohito
"Dia"

Have fun learning new language ! ^_^

:: NN ::

18 comments:

  1. Anata kawaii... ^^ ogenkideska?? oyasuminasai... ^^ hehe... belajar jepun... bagus pula sekolah kak Nazmin sebab ada belajar jepun lagi.. kalau kami ni mana ada... hehehe

    ReplyDelete
  2. Arigatou gozaimasu ^^, !
    Hai genki desu :) anata wa ?

    Haha,tak pe ... kalau berminat,kemudahan teknologi kan ada,search saja ;) ngee ~

    ReplyDelete
  3. wahhh.. ada sensei jepun sini laaa., haa xD

    ReplyDelete
  4. arigato gozaimas sensei hehe...wahh tahu gak ckp jepun ;p

    ReplyDelete
  5. Hai.. ogenkideska? he2.. done singgah n follow d sini.. sudi2 lea follow mine back yea.. =) tQ.. senyum selalu.. =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai genki desu :D okay,thanks...i'll follow u back ! ^^,

      smiling ** :)

      Delete
  6. that cat is kawaii .. he2.. waaa.. teman udah pandai speak japan.. hik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih3 ... good2 ..happy-2 selaloo ~~ ^__^

      Delete
  7. wahh..best dapat belajar bahasa Jepun ni..
    Arigato hozaimas!..:)

    ReplyDelete
  8. http://sherlyanna-angiela.blogspot.com/2013/02/art-trade-with-amore-volta.html
    Untuk kak Nazmin... ^^

    ReplyDelete
  9. interesting blog. keep on writing my dear., visit mine too =)
    http://renyukrenyuk.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you and sure :) i'll visit you very soon ^^,

      Delete
  10. wah.....
    bestnya ada kelas bahasa jepun
    like like like
    nanti bolah buat sambungan lagi ye kak in?
    >______________________________<

    ReplyDelete