Monday, February 11, 2013

Fakta Menarik Tertarik ! #4

Assalamualaikum

Fakta menarik terus bersambung ... dan bersambung ... dan bersambung ...

1.Perut akan menghasilkan satu lapisan mucus yang baru setiap 2 minggu untuk lancarkan proses penghadaman.

2.Kandungan emas di laut adalah 200 kali ganda lebih banyak berbanding di daratan.

3.Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi jalan raya sepanjang 96,000 km.

4.Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantum-cantumkan,ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi.

5.Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali dalam tempoh 24 jam.

6.Orang lelaki mudah mendapat buta warna,10 kali ganda berbanding wanita.

7.Setiap langkah ke hadapan,anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan.

8.Matahari memiliki tenaga yang cukup untuk menerangi bumi bagi tempoh lebih daripada 5 juta tahun lagi.

9.Tekanan jantung manusia semasa mengepam darah adalah cukup kuat sehinggakan setiap pancutan boleh memancutkan darah sejauh 9 meter.

10.Purata setiap manusia memiliki 100,000 helai rambut dan tumbuh lebih cepat pada waktu malam.Sementara itu,hidung pula dikatakan dapat mengenal pasti 10,000 jenis bau yang berbeza-beza.

p/s waktu In post fakta no.3 tu di FB dulu,fuh memang sambutan yang memberansangkan . Hahahah ... :D
Kenangan .... Rindu kenalan FB dan adikku seorang tu . ^_^

Dan lihatlah,betapa hebatnya Allah SWT yang Maha Berkuasa :')

:: NN ::

20 comments:

  1. Replies
    1. Cehh! biar betul ?? was-was nak caya ni ... hahaha

      Delete
  2. Subhanallah, :)
    entry yang berinformasi :)

    ReplyDelete
  3. Subhanallah., kuasa Allah memang tiada tandinganny~ :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu ...cukup saja lihat disekeliling kita,betapa Allah SWT Maha Berkuasa

      Delete
  4. wahh...nice info dik..
    kebanyak kan nya akak baru tahu..no 10 tu kagum sat!.
    kuasa Allah semuanya..:)

    ReplyDelete
  5. salam . hai blogger cute . saya follow sambil singgah blog awak . follow me back?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam wbt.

      Hi :) Oh,thanks . Will follow u for sure :)

      Delete
  6. kak Nazmin macam Detektif la... ^_^ hehe... saya nampak gambar kak Nazmin tu... hehe.. jangan marah... =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha,tak marah lah ..suka :D , memang ada kekawan panggil Kak In detective/Holmes XD hehehh , thanks anyway ! ^^,

      Delete
  7. nice info..ciptaan Allah kan... =)

    ReplyDelete
  8. in, another interesting facts ah in! gracias! eh, skrg body barulah. simple je, but nice. sng aqis nk bc. putih itu suci u knows. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah,thanks ! Hehe,don't mention ~~ ^^,
      Oh,thank you :) Haha,yes i know.In fact i already knew it ! ><'' kih3 ~~

      Delete