Wednesday, January 2, 2013

Just Act

Assalamualaikum

Hi semua ... Popular kan dengan ayat ni " Don't Talk,Just Act" . Kita boleh lihat rata-rata sama ada pada diri kita sendiri,ayah ibu kita,kakak adik abang kita,kawan-kawan kita atau sesiapa sahaja orang disekeliling kita. Apa yang diorang suka pasti diorang buat. Betul ? Yah. Kalau tak suka,kenapa nak buat kan ? Hahaha. Tapi ada juga perkara yang runsing bila dengar. You know,most of us mengaku yang kita suka baca Al-Quran. But the truth is,selalunya Al-Quran itu tidak berganjak dari almari buku or tempat-tempat lain yang kita letak. Kita sering lupa dan hanya bercakap sahaja. Tapi kita tidak bertindak. This is between diri sendiri and Allah. Tiada siapa boleh memaksa kita,tapi kita boleh nasihat menasihati,bukan ? 

Bila orang tu suka Kpop, hari-hari dengar lagu korea. Bila suka lagu rock kapak,hari-hari jamming lagu rock kapak. Bila suka menari , hari-hari berlatih menari,ekot cara artis tu,artis ni. Ada juga suka baca novel. Satu buku muka surat 300 ke 500 lebih peh, sehari dua boleh habis . Paling lama bertahan seminggu kot ? Mana-mana berkepit sahaja baca novel. Ye tak ? Sebab apa ? Kita suka . Hobi mungkin ? Salah ke ? Tak salah . In fact,baca novel boleh dapat pahala juga if korang setkan baca untuk menimba ilmu kerana Allah. Ye lah,dekat novel boleh improve kita punya bahasa,grammar and etc. In tak kata perkara tu salah tapi sometimes it's kind of over. Kita lupa,perkara tu semua tidak boleh membantu kita selepas ini . Tetapi ... Al-Quran ? Al-Quran boleh bantu kita didunia mahupun diakhirat. Seriously. Korang tak rasa Al-Quran tu menghiburkan ? Dulu,In macam yeahh,'bosan' 'bosan' 'bosan'. Apa pun yang In lakukan terasa bosan . Entah nak buat ape dah . Then why not baca AL-Quran ? Rasa tenang sikit . Itu tanggapan pertama In. Then In mulakan .. Yaasiin , yup ! Terasa lama In baca,seronok tau. Tapi tengok-tengok jam masih awal . Macam what ??! Baca rasa lama,enjoy tau ... tenang pun tenang . Then rasa alamak awal lagi la kann ,then In baca terjemahannya. Interesting. All of you should try . Make it as a habit. In rasa terhibur yet ada rasa sedih juga lah if terjemahan dia membuatkan In rasa sedih or what. Tapi timbul keinsafan juga. Alhamdulillah.

In suka baca buku Yaasiin yang selalu In bawa kat sekolah,colour biru which is my favourite colour. One day,buku Yaasiin tu hilang,resah tau. Memang dah 3 tahun bersama then hilang kat sekolah.Rasa bersalah,In rasa macam buku Yaasiin tu my best friend and buku tu macam always be with me. Macam-macam dah In lalui bersama dengan buku tu. Macam pelik je baca kan ? But,if In happy,sedih,bingung,marah or what... In ambil buku tu and baca. In fact, In bosan or sakit perut dekat sekolah,In buka baca Yaasiin. Hahaha,sometimes my bestie tu pun bosan dia kata "mai jap buku yaasiin hg" . Haha,aww she's cute and pretty and funny ! XD  So what did I do buku tu hilang ? Ade my friends cuba cari buku tu sampai ke surau but then tak jumpa. Entah mana,then In pergi kedai waktu In beli dulu. And In gali-gali kat rak buku tu,hah ! Jumpa pun buku tu !!! Tersorok bawah satu buku tu. And happy giler !! Orang tu mesti pelik,macam tak pernah tengok buku yaasiin .. haha =='' In cakap dekat ibu In,"dah jumpa!!dah jumpa!!" Hahaa.. but still In rindu the old one .. kali ni kena jaga elok-elok ! Yeah ! *actually still berharap jumpa yang lama. Actually In tunjuk dekat kawan In,lelaki. He said macam pernah nampak dekat surau tempat lelaki. Dulu In suruh dye tolong cari he said tak de. Then In cakap "what ??!! dulu kate tak de !!" Hahaa,then he said dia tak tau. Tak pe lah,kalau betul ada pun derma je kat surau. Kang yang baru ni ditinggalkan,iskiskisk . haha  :)

Apabila kita kata kita suka itu ini,kita pasti buat atau beli or what ... Tapi bila kita kata kita juga suka baca Al-Quran,the fact is kita agak pelupa. Kita tak selalu baca pun. Mungkin sebab masa,busy . Right ? At least,baca juga sekali seminggu if dah busy macam PM . Hehehhh .. Korang pasti bahagia punya =) Seriously! Please don't forget Al-Quran :'( read it,at least once a week ... 

Sekadar peringatan buat diri sendiri dan anda,anda,anda semua ... :) 
See ya !
:: NN ::

12 comments:

  1. Nice~ ^^
    yeap., bila baca ayat2Quran jea hati rasa tenang.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ... jadikan Al-Quran kawan karib kita ^^,

      Delete
  2. Nice n3.... tu lah kan..harap2 Kak tak jauh dari Al-Quran..
    nak didik anak mencintai Al-Quran..InsyaAllah..amin! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah,terima kasih ... In syaa Allah kak .. In doakan,aamiin ^^,

      Delete
  3. nice entry adik... another words for just act... the opposite... N.A.T.O... No action, talk only... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah,thank you kak . Semoga ia memberi manfaat kepada kita semua :)

      Yah,and don't ever do that,the opposite one ..hahaha

      Delete
  4. bila baca, ikhlas, hati pon tenang. kan3 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul-3 !! :D , kalai dipaksa/disuruh mungkin macam tak ikhlas tp lama-2 in syaa Allah kita sendiri akan rasa ikhlas dan terus amalkannya :)

      Delete
  5. Jom join segmen cikgigi anjurkan ni
    http://nura-qyra.blogspot.com/2013/01/segmen-aku-dan-buddies.html

    ReplyDelete
  6. betul tu In..baca AlQuran adlh prka yg paling indah+nikmat+tenang..smua ada..dlu selalu bosan kalau duk kat rumah,xde wat pape,tp bila da smakin dewasa,smkin dektkan dri dgnNYA, baca ayat AlQuran dan terjemahannya, rase tenang sgt2..xpenah rasa bosan..jadi rindu pula kalau xbca.. Alhmdulillah..hrp ianya bkekalan hngga akhr hyt.. InsyaAllah..sama2 kita amalkan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sangat-2 ... in syaa Allah ...:)

      Delete