Sunday, May 5, 2013

Cara Belajar Saya !

Assalamualaikum

Heyya ! Pe khabar semuanya ? :) Exam In hampir tiba. Khamis ni dah start exam. Sejurus selepas HAC. Tahu ke tidak,sekolah In punya HAC (Hari Anugerah Cemerlang) ade dua hari ! Special dak ? Hahaha... Sesiapa sahaja yang baru masuk sekolah In,memang terkejut and terasa pelik sebab sekolah ade dua hari HAC !! Sambutan haruslah meriah dan teratur. Dengarnya anak Sultan Kedah kot yang akan datang sebab Sultan Kedah kan dah jadi Agong ~~ Haaa... Tu untuk Hari Pertama. Memang sejak azali lagi macam tu. Hehe. Untuk Hari Kedua,sekolah menjemput bekas pelajar sekolah In untuk menyampaikan hadiah. Haa,Dato' ape tatau .. Hihi,sorry. Tak ingat. Rasanya Bukan sahaja Dato' tetapi sebelum Dato' ade lagi gelarannya. Tak ingat XD Hehe ~ Hebakk ! :D So balik kepada topik. Hahaaa,In nak kongsi sedikit cara In belajar . Siapalah In kan nak bagitau cara belajar semua kan ? Huhu.. tapi tak salah kalau nak berkongsi,kan? Mana tau cara In ni pun berkesan untuk korang-korang yang nak study jugak ! :D

 Ini jadual exam In ... Yang In highlightkan tu ialah subjek yang 1st and In kena study yang itu dulu!!!
 Maaf terbalik ! Malas nak rotate. Ini pula ape yang In perlu study untuk exam ni. In guna pen warna warni untuk bezakan jenis Subjek,Tingkatan berapa and Topik apa... In guna kertas testpad je. And In tak buat macam ni. Ini gambar hadapan.
 Gambar di belakang~
 Taraaaa !! Haa,In guna macam ni ! Lipatkan kertas testpad tu menjadi satu muka yang panjang ~~ Bagi In,buat macam ni senanggg sangat ! :) Mudah untuk dibawa juga. Boleh lipat kecil-2...
 Dan ini nota sejarah In waktu exam yang lepas !!! Tengok,banyakkk kan !? Hee,mudah je buat nota macam ni...
 Bila di bukakk ! Haha tudiaa .. ade empat helai kertas.. tapi dapat jimatkan penggunaan  kertas dengan nota yang banyak !!! Sebab kita lipatkan kertas tu :D
Bahan yang digunakan. Bila korang tengok,nota sejarah , In tak guna pen warna warni. Kenapa? Membazir mungkin ? Lagi satu,melambatkan proses pembelajaran In. hahaha.. And,In tulis cincai-2. Tak de lah cincai sangat kan. Bila guna pen warna and tulisan huduh pulak tu..nanti In tak tau apa yang In tulis. haha. Lagi-lagi habis mood hilang nak baca. So,buat nota macam ni In tak suka guna pen warna-warni ni... In lebih mudah tangkap and ingat hanya dengan guna pensil sja. Mudah,kalau silap leh padam. Kalau pen warna,In lebih ingat dengan warnanya,lebih fokus tengok warna berbanding nota In tu sendiri. Wahahaaa... XD
 Haa ! Ni bila In nak buat jadual la. Macam gambar 1st-4th td... Ape yang perlu dibaca dulu,In highlight kan... And In guna pen warna untuk tentukan and bagi nampak perbezaan untuk subjek,tingkatan dan topik.

And lastly,In buat penanda macam tu bagi senang nak rujuk. Kekadang,bila kita gelabah and nak cari topik tu cepat-2 makin lama kita nak cari. Haha... So bila ada penanda senanglah sikit. And tak yah rujuk selalu kat depan index tu. Save masa. Haha... TAPI ! Jangan buat dekat buku sekolah,please :) Ni buku In sendiri okayy :) And untuk study,In lebih suka gariskan isi dia atau kurungkan isi dia "____"/ " (...)" so that bila nak study balik In boleh padam and buat balik. Kalau highlight kang tak dapat buat balik. Kalau buat banyak kali mudah ingat bagi In ~~ So highlighter tu kalau note kertas cikgu bagi boleh la guna. Untuk tunjuk mana yang penting and so on ~~~ Buku teks sekolah bukannya milik kita so ingat,jangan sebarangan nak highlight buku tu !! Kesian budak tahun depannya. And waktu In study selalunya pagi kalau tak sekolah.Tapi tadi In tengok Running Man sebab semalam tak tengok. Hehe... Lepas tu baru study la. Tengah hari selalunya In tengok movie jap. Then,baru study balik. Malam memang study lah ~ Tidur memang mau cukup. Tapi kalau terpaksa kurangkan 1/2 jam tidur tu dah menjadi perkara biasa la. Siapa suruh tak study awal-2 kan ? huhu.. Okaylah,that's all ...See ya ! :D

p/s Exam kali ni kan selaras. Tetapi kan,sekolah In ni special sikit. Sekolah kami buat asing. Jadi maknanya sekolah In tak sama exam dengan sekolah yang lain. Tidak selaras ^_^ ~ Jadi,bagi sekolah yang lain tiada guna tanya ape yang cikgu sekolah In bagi untuk study. heheh. Hanya pelajar sekolah In sje boleh tanya. haha .. All the best ya semua ^___^ ! ~~

:: NN ::

14 comments:

  1. kak in... miss u! hmmm minggu ni kita exam. wish me =^3^=

    ReplyDelete
  2. In, sama laa cara kita buat nota.. hehe akak selalu buat nota dekat kertas. then buat banyak2, warna warni penuh dengan highlight,. hehe ^^ buat yang terbaik untuk exam, dear., ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang kan, sisss... :D
      Alright ! :D Thanks a lot ! ^^,

      Delete
  3. salam In..

    amboi..senget pale tgok..huuu
    sama la mcm Yaya waktu belaja dulu..semua alatan tu menjadi teman setia..hehe
    stdy smart ye In =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam wbt :)

      Jyeahh :D
      Hehe,thanks a lot ! ^^,

      Delete
  4. wah! siap jadual exam....
    good luck tau sis.. moga dipermudahkan menjawab soalan2 exam..
    senget kepala nak tengok paper tu..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... in syaa Allah.. Terima kasih tau sis :D

      Delete
  5. nice~ dlu kay buat peta minda atau note cam uh pastu tampak kat katil,,pintu,,dinding meja segala r..haha..pegi mane2 sentiasa review2..n bawak nota poket gak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peta minda In tak sukaaa... hahahaaa,melainkan buku peta minda subjek Agama. Tu suka sangat >_< ~~ Heheee .. sepp ~ :D

      Delete