Tuesday, May 14, 2013

Pemergiannya Cukup Setahun

Assalamualaikum

Hi semua :) Sihat ? Hari ni merupakan tarikh dan bulan pemergian arwah Maktok In. Dah cukup setahun. arwah Maktok ni sebelah ayah. Serba sedikit mengenai arwah,arwah Maktok sangat pentingkan pelajaran cucu-cucu dia :) . Asal jumpa je mesti bagi nasihat. Kalau exam tak berapa elok,tak marah tapi bagi nasihat lebih. Suruh contoh orang tu,contoh orang ni...haha biasalah kan. Dengar je. Hehe.. Arwah Maktok selalu nasihat dekat abang-abang dan sepupu-sepupu lelaki yang lain,"belajar rajin-rajin dulu,dapat kerja,gaji ada. Tak perlu cari perempuan,perempuan sendiri datang." Hahaha...

Sebelum pemergian arwah Maktok,suaminya arwah Wan In pergi dahulu pada 29.9.2011. Haa,sedih selalu tengok arwah Maktok rindu suami dia. Ingat waktu tu ayah In usik ape tatau kan. Kata kat arwah Maktok kalau tak bantu buat kerja dapur ke apa entah cubit In. Ayah gurau lah. Lepas tu,arwah Maktok kata "mana boleh pukul dia,cucu kesayangan Wan dia ni..." Awhhh :') 

Arwah Maktok In suka sangat coklat. Kalau nak beli coklat,beli kat dia lebih banyak daripada orang lain. Hahaha. Comel kannnnn ? ^^, Arwah Maktok pemurah. Selalu juga beli apa-apa untuk In :D Selalu bila ada arwah Wan,selalu arwah Wan bagi duit poket. Bila arwah Wan dah tak ada,arwah Maktok ambil tugas tu. Dan dulu juga arwah Wan selalu back up In. Lepas pemergiannya,arwah Maktok juga back up In. Haha. Pernah nak exam ke atau dah exam entah,In tak study lagi or result In tak de la gempak mana. Mak In cerita dekat arwah Maktok. Arwah Maktok back up tauu !!! Tak perlu lah bagitau apa arwah Maktok cakap eh,nanti jadi macam bangga diri pula :P hahaha ... kekok kot nak cerita ! ^^,

Hmmpph,banyak sebenarnya cerita dengan arwah Maktok juga. Tak adalah begitu rapat dengan arwah Maktok sebab In memang sangat rapat dengan arwah Wan. Tapi terasalah kehilangan arwah Maktok ni. Baru rasa sekejap je kehilangan arwah Wan,dah kehilangan arwah Maktok pula kan. 2 tahun berturut-turut kehilangan orang yang tersayang. Apa pula dengan anak-anak mereka kan,ayah In semua ... Tabah betul semua orang,In pun kena tabah :) 

Jadi,marilah kita sedekahkah Al-Fatihah buat arwah Maktok In yea... Mungkin bukan Maktok kalian semua tetapi saudara Islam kita semua ^^, Hari ini kita bantu orang lain,nanti-nanti orang lain akan membantu kita. In syaa Allah :")

p/s Alhamdulillah,tak ada lah feeling sangat dekat sekolah tadi. Ingatkan tak dapat kawal emosi. Dapat juga. In tak sangka diri In ni sebenarnya kuat sangat ^_^. Sesungguhnya Allah tahu kelemahan dan kekuatan diri hamba-hambaNya :) Khamis ni pula sepatutnya ada Hari Guru je,tup tup ada berita tergempar!!! 12.15-1.45 akan ada exam Chemistry 3 !! Ya Allah .. -.- .. hmphhh,bacalah :) Take care ~ semua ! Salam sayang daripada saya !!~ :D

:: NN ::

12 comments:

  1. Al-Fatihah buat arwah Maktok In ya..
    moga ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..amin!

    ReplyDelete
  2. Banyak2 bersabar yer In :D

    hye nama saya amer jaya. empunya blog amercorner.com.
    Saya ingin menjemput tuan blog untuk join giveaway pertama saya untuk tahun ini.

    Harap sudi ya. selamat berblogging. :D
    http://www.amercorner.com/2013/05/may-giveaway-by-amer-corner.html
    giveaway tamat . 8.6.2013

    ReplyDelete
  3. Al-fatihah, salam tahkziah...semoga dicucuri rahmat.. Amin

    ReplyDelete
  4. salam..
    Al-Fatihah jg buat arwh Maktok In..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam ...

      Aamiin.. terima kasih :)

      Delete
  5. Al fatihah untuk arwah..semoga diberkati di akhirat sane
    Tak ramai orang yg amek kesa at nenek dy skung niyh,,touched bile In rapat sgt ngn dy,,rase mcm Kay plak,,hehe,,dlu Kay jd cucu paling kesayangn arwah nenek belah ayah :') sebab Kay pling comey #puih! #dlulakan..hehe..teringt dy jugak :')

    ReplyDelete
  6. al fatihah.. =)

    bestnya dapat tok yng syg kan cucunya..beruntung sangat2..akk tak merasa semua tu.. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's okay kak,semuanya ade hikmah kan ?
      In pun tak dapat rasa daripada sebelah ibu sebab jauh sangat dekat Sarawak. Kakek n nenek In belah sana pergi jauh lebih awal waktu In darjah satu/dua gitu .. huhu

      Delete