Saturday, July 4, 2015

Pemain Hoki

Assalamualaikum

Hi gaisss. Pe khabar? Hehew... In rasa In pernah bagitau yang In ni antara manusia yang bermain hoki walaupun tak pro, cukuplah acah pro. hehehe. Ceritanya dari sekolah rendah In bermain hoki. Berlatih kuat dibawah 'naungan' coach Cikgu Iskandar. Cikgu kesayangan saya. Cikgu BM saya, Guru kelas saya, Cikgu PJK saya dan coach (dalam BM apatah? hahaha. Eh betulke ejaan English tu?) hoki saya. Saya tau, saya murid kesayangan cikgu :P Waktu mula-mula masuk berlatih main hoki, untuk pemilihan wakil sekolah, terus rasa macam "Mesti dapat ni...murid yang rapat dengan cikgu :P" HAHA,tak senonoh gila. Hahahaha.

BUT actually it was not easy at all! Cikgu profesional sangattttt! Strict. Serious. Memang training gila-gila lah. In pun bekerja keras untuk jadi yang betul-betul layak and akhirnya In dapat yeay! So pendek cerita In masuk main, best, dan dapat nombor 1. What a great team we had, kan teammates? Hee. Hitam melegam satu hal. Selalu kena ngejek dengan family members, arwah Wan la...semua orang la. Like i careee... Hahahaha. Pastu masuk sekolah menengah. Yup, In under kelab hoki. But too bad, In tak pergi berlatih untuk pemilihan wakil sekolah sebab... masalah peribadi. Huhuhu. In anti seorang lelaki ni yang juga pemain hoki. Asal In masuk kelab tu, je mesti dia ada. Pendek kata, banyak kelab dia masuk sampai In ambil nekad nak korbankan my passion bagai sebab dia je -__-.

Am I stupid? Huhuhu. In lebih memilih keselesaan dan ketenangan berbanding... hobi In, keinginan In, blablabla yang seangkatannya. Huhuhu. It was really a sad story. I gave up sebagai pemain hoki time sekolah menengah. Bukan sebab tu je reason, In pun tak dapat ngam dengan other members, pemain hoki perempuan. In sangat tak dapat ngam. I was so timid back then during high school. I don't know why. (Ok tipu, actually I hate the school. Sebenarnya nak pergi SMKK). LOL. Tapi perasaan tu sekejap je. Time form 2 dah dapat adapt and terima takdir seadanya. Hahaha. Seriously, berada dalam sekolah tu penuh tekanan. People will be like pandang tinggi dengan In sebab In sekolah tu. Then letak harapan tinggi. Then asyik memuji. Blablabla. I was tired and rimas. Tu dulu, awal-awal. Lama-lama I love the school, and proud of it. ^^, (but still tak suka mentaliti yang pandang budak sekolah tu semua hebat-hebat, pandai-pandai...unlike other schools.) In tak setuju actually. Heh heh. I even... almost... melawan mentaliti pengetua sendiri in her room. LOL! Dah la pengetua tu jiran In. So double berwaspada. Nasib baik dapat jaga mulut. Hehew... 

TBH, sometimes...contoh Mak In akan kata, "belajar pandai-pandai...biar orang tengok kita pandai, look up to me and something like that..." then, In tak akan belajar. Kekadang In memberontak dan membawa kejatuhan In sendiri just to show that itu bukan matlamat dan niat In belajar. In tahu, tu impian ibu bapa atau cara diorang sokong nak kita usaha lebih kuat dan cemerlang but...somehow ia lebih membuat In 'melawan'.  NVM, tu dah luar dari topik. So back to the main post. In suka sangat hoki. I don't know why. Sebab kalau korang geram kan, korang tak perlu cemarkan mulut korang. Just amek kayu hoki, aim the ball (bayangkan bola tu something or somebody korang tak suka and pukul sekuat hati.) It worked on me. HAHA! Hoki membantu In releasekan stress dan kesedihan. Sukan memang membantu. Secara emosi sekali bukan setakat jasmani,fizikal. 

In sedih sangat bila fikir balik that In berhenti bermain dan berlatih sebabkan people...Yang In tak suka, tak dapat ngam... In pernah pergi berlatih sekali je and it was useless. Banyak borak, 'bergedik'..(sorry kalau ada pemain hoki sekolah menengah yang baca. Just fikir yang In tak cakap pasal korang or In salah faham. You know yourself kan...). Time sekolah rendah, time berlatih takde memekik-memekik berebut bola bagai but kat sekolah menengah...ya Allah... those sounds, those screams... In rasa memalukan -___-... dan.... pelik...dan....apakah....? Lol. Ada yang memang bermain dari sekolah rendah juga but act like a...rookie? Lol. In pun tak terer mana, tapi In tak delah sampai nak berebut bola,sambil memekik bagai...Tak faham lah. Pening juga bila ingat balik. Hahaha. So, nak buang kesedihan dan kekecewaan, In beli kayu hoki sendiri dan bola dan main di halaman rumah sebab halaman rumah lama In dulu luas. Macam...luas gila. Tak gila sangat tapi luas lah. LOL. 

Main sendiri,sendiri. Berlatih sendiri. Memang... lonely.HAHA. Ye la, game tu memerlukan team, but I don't have a team. Sedih kan? LOL. Then lama-lama In punya skill pun makin pudar,karat dan lemah. In pun cuma main basic things. Berlatih secara basic. Or sometimes just sebagai alat nak lepas geram ke ape. Walaupun In dah tak main hoki, tapi In masih seorang pemain hoki, yang masih ada minat. In masih juga bermain secara sendiri tetapi sangat jarang. Kekadang kayu tu dah menjadi sebagai alat pertahankan diri In. Lol. Emergency tool. Hahaha. Kalau korang tanya, menyesal tak...gave up on something because of people. Yang sebenarnya tak kacau hidup kita pun tapi it happened without ada niat. They didn't even know In rasa macam tu. Salah In juga terlalu humble dan pendiam (on that time). Jujur In kata, In tak kesal. In memang jenis susah nak menyesal sebab sebelum In buat keputusan In akan fikir segala benda yang mungkin mendatang atau bakal dirasa. And I was totally ready for it. Ada benda , you shouldn't give up disebabkan orang lain. You must go through it...if benda tu korang sangat serius dan nak jadi sebagai career korang kelak. In, memang berminat main hoki. I really love it. So passionate but...ada lagi penting daripada itu which, nak fokus kurikulum dan ketenangan minda serta hati. Hahahahaha.

I gave up both, robotik dan hoki. Tetapi tak pernah menyesal. Sebab maybe memang benda tu In suka tapi tak elok buat diri In. Allah lebih tahu. I cried a lot back then. But...at the same time I felt so relieved. I felt like dah 'balas dendam' dengan diorang by gave up on them. Feeling-feeling macam "korang dah kehilangan seorang yang berbakat, boleh digilap". LOL... eksyen gila. Hahahahaha. Sokay, tu cara In tenangkan diri sendiri. Tak kacau orang lain punnn. Hahaha :P I felt like "In merupakan diamond yang berharga yang tersembunyi didalam cengkerang, yang tidak diketahui orang." LOL. And I smerk-ed. HAHAHA. Itu masa In dalam generasi awal remaja...form 1-3. Hahahaha. I was so satisfied back then of that thought. Apa pun, kelasakan In tidak terhenti disitu. In masih buat macam-macam aktiviti luar macam camping, daki gunung blablabla... workout. Blablabla... Happy go lucky girl is me. Hahaha ^^. Saya, masih pemain hoki tahap 0 dah sekarang sebab dah lama tak bermain and I'm still proud of it. Alhamdulillah for everything. Pengalaman, perasaan, yang bermacam-macam dan mematangkan serta mendewasakan In :). The moral is, actually get to know yourself and your dream... never give up, and just do your best to achieve it ;). I know mine, and yours is? :))

:: NN ::


1 comment:

  1. all the best dalam apa juga bidang yg adik ceburi!.

    ReplyDelete