Sunday, March 24, 2013

Sketsa 2

Assalamualaikum

Selain daripada couple bagai,wujud pula istilah 'angkat' ni ... Abang angkat,kakak angkat,adik angkat ... Hmmph... Memang wujud tapi kalau isi borang bagai la,tapi yang sesuka tu ... memang tak de nya ... Mula-mula angkat mengangkat,dah tu ... jadi couple pulaa ... tediaa,ada tau ... Haa,siapa terasa tu dia pernah lah . Hihi... >__<''

Cemni ... In kenal seorang abang ni,umurnya 21 tahun ni,if I'm not mistaken ~ :) Macam mana In kenal semua,In tak dapat bagitau dekat sini sebab ade la orang ni kalau dia baca,dia tau la In cakap pasal siapa. hahaha. Tak mau,malu .........>__<''

Suatu hari,dia text In and ade tanya ... "adk,dah bagitau parents ke abang ni abg angkat adk?hehee" ... Hahaha,In tersenyum baca text dia ... Tapi pada masa yang sama In tak tau nak balas apa... Then,In pun nak tak nak kena bagitau jugak lah ... In tau dia bergurau maybe,tapi In nak bagitau jugak .. haha... In balas .. "errkkk...abg,In anggap semua org yang lebih tua daripada In tu abg In ... tak de nye istilah abang angkat dalam Islam ... haha" Lebih kurang cemtu In balas :D *in buangkan unsur serius dengan letak "haha"* XD ... Hohho ~ Then,dia pun macam gelak and kami text macam biasa lah ^^, Maknanya,tak wujud la salah faham kan ... In memang anggap dia macam abang... Tapi In tak katakan hubungan ni sebagai hubungan antara abang dan adik angkat . No,dalam Islam tak de macam ni.

Begitu juga dengan seorang adik ni ... Memang kami rapat la ... ade je masalah,In minta dia cerita dekat In ... Haa... tapi suatu hari dia tanya .... "kak anggap adik ni macam mana ? adik angkat?" Lebih kurang macam tu dia tanya ... In pun takut jugak nak jujur ni... Sebab dia ni macam sensitif sikit ... lelaki sekarang ni memang lebih sensitif ler... Huhu ... In pun balas .. " ermm,adik...akak anggap semua yang muda daripada akak macam adik sendiri :) Akak tak guna istilah adik angkat ni ... akak anggap adik ni macam adik akaklah ..." Lebih kurang cemtu In jawab .. Haa,dia pun yo yo O je ... Haha,alhamdulillah .. Moga dia tak terasa . Heheh ><'' Lepas tu kami pun text macam biasa ~ (dekat FB) ... Situasi ni berlaku sewaktu In ade FB dulu la ... :) Hmph...

Jadi konklusinya,In gunakan sendiri pengalaman In untuk beritahu jika niat kita ikhlas,jujur untuk kebenaran,in syaa Allah semuanya berjalan dengan lancar . Allah akan permudahkan... Sebabnya,agama Islam tak ada nya istilah abang/kakak/adik angkat ni ... Kalau betul-2 nak,minta la ibu bapa anda anda andaaa mengambil anak angkat secara sah . Hahaa,jadi automatik korang dah ade adik beradik angkat. Tu baru betul ... ^^, Tapi batas pergaulan jugak kena jaga... Sebenarnya mengambil anak angkat ni bukan untuk jadikan mereka sebagai hak kita tetapi hanya untuk menolong mereka ... Sebab tu nama ayah mereka tetap sama walaupun telah dijadikan anak angkat. Itu la sedikit sebanyak In kongsikan... Moga tiada yang terasa sangat ya ... Maafkan In kalau ada yang terguris hati ... In cumaaa ....cumaaa .... tatau nak kata apa XD hehee .. Maaf .. be happy ! Assalamualaikum .....

:: NN ::

10 comments:

  1. betul tu, In~! sis anggap yang lebih tua kakak/abang.. yang muda adik.. tapi istilah angkat-mengangkat tuu.. x wujud.. err.. x larat nk angkat.. hhaha xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha,kann ... betul,tak larat nak angkat-2 ni ><'' heheee

      Delete
  2. teringin jugak nk ad awek angkat.. yg bleh terangkat.... kahkahkah

    ReplyDelete
  3. haha..nice :)
    ta perlu na angkat2 bagai ye..
    btul2..takde makneny un..
    just helah manusia utk dpt perhatian manusia lain.
    kot..

    ReplyDelete
  4. skolah asrama slalu main angkat mengangkat ni... hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...naik sekolah menengah pun sama .. In ingat lg time nak masuk sekolah menengah,cikgu sekolah rendah kata dekat In,nanti ada la abang-2 angkat ni .. hahaaa

      Delete