Wednesday, August 5, 2015

Ayam Panggang Rosemary

Assalamualaikum

Hiii... Tak lama dulu In ada buat ayam panggang sebagai salah satu menu iftar! Itu pun buat setelah terserempak dengan post di blog Dr. Fatin tu kuikuikui. In gagahkan diri untuk mencari bahan dan membuatnya yeay! Apa hal In seronok sangat ni? Hurm well, In seronok sebab ... parents In sangat suka!!!!!!! Malah Mak In cuba nak buat juga with the same recipe...huehuehue... 

Ini ayam panggang yang In buat  In buat satu ekor!!! Potong separuh untuk hari tersebut dan hari esoknya... Jom tengok recipe!

Ayam Panggang Rosemary

1 ekor ayam

Bahan kisar A (grind)
1 sudu kecil rosemary
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis


Bahan kisar B (Masukkan semua dalam blender)
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu kecil gula
4 sudu kecil madu
4 sudu kecil olive oil
4 sudu kecil perasa pati ayam
Garam secukupnya
Sedikit serbuk kunyit untuk memberi warna
Sedikit air sekadar memudahkan proses blend


Cara-cara



  1. Grind bahan A
  2. Blend bahan B 
  3. Campurkan keduanya dan lumurkan pada ayam
  4. Marinate lebih kurang 4 jam atau lagi best kalau marinate overnight. (In buat overnight)
  5. Bakar dalam oven 180 degree, lebih kurang 1 jam -1 jam setengah. Saya guna api atas bawah.
  6. Di syorkan panggang dalam casserole supaya minyak yang keluar dari ayam ketika memanggang bertakung.
  7. Setiap 30 minit  'siram' ayam dengan minyak/marinade yang bertakung supaya ayam tidak kering dan sentiasa moist.
Selamat menjamu selera !

:: NN ::

1 comment:

  1. Mmmmm, macam sedap jek tengok dalam gambar tue. Boleh cuba buat nie nanti. :D

    ReplyDelete