Friday, April 25, 2014

Students Of Mine :)

Assalamualaikum

Sudah sekian lama juga tidak mengupdate ini blog kan? Oleh sebab itu In mengambil keputusan untuk blog palu ini hari xD Hahah. Ya. In akan update 3 posts pada hari ini buat bacaan dan kunjungan anonymous atau from my bloglists or who listed my blog as one of their bloglists. Hahah. Sebelum ni,post In ada berikan nama-nama anak murid In tetapi tak ingat seorang. I'll edit the post and erase the names to put their names here xD In akan start dengan nama mereka,sedikit penceritaan (might be long) dan gambar mereka :) 

1) Muhd Syafiq
2) Muhd Rizky
3) Muhd Naimullah Aiman
4) Zarif Irfan
5) Sheikh Muzaffar Alley
6) Muhd Alif
7) Muhd Haziq Amsyar
8) Hanis Damira
9) Nur Irdina Balqis
10) Insyirah
11) Wan Nur Fatin Aisyah 
12) Wan Nur Fatin Asma
13) Nur Aleya
14) Nurul Fariesa
15) Khadijah Chintara
16) Sharifah Aina Najihah
17) Rusydina Izzati
18) As-Syaffa
19) Nur Syiffa Damia
20) Liyana Batrisya
21) Nur Syakirah Najwa
22) Nur Qadisah Sofrina
23) Qutrin Nada
24) Nur Zulaikha

Hee,those students are 5 years old ! Sesiapa yang sedang mencari nama untuk anak yang bakal dilahirkan boleh je rujuk disini juga :P Get the idea here ! xD 

Mereka baru sahaja habis untuk ujian topikal iaitu ujian pertama mereka pada tahun ini. Surprisingly,pelajar yang boleh dikatakan kurang berikan perhatian didalam kelas,main ke gaduh ke,huahua... they have scored in their exams! I'm so proud of them. Got a girl failed dalam ujian BM with 39 marks. Waktu periksa,In jaga budak 4 tahun dan In juga semak kertas mereka. Budak 4 tahun buat periksa kejap je. Dalam setengah jam ke 45 minit manakala 5 dan 6 tahun selalu habis 1 jam setengah macam tu. So after In selesai dengan budak 4 tahun In akan beralih ke budak 5 tahun untuk bantu cikgu yang bertugas tu lah. As i said,mereka sangat nakal! Hahah. However,kertas 5 tahun semua disemak oleh guru lagi seorang tu lah. Hee. Pihak pengurusan dan Guru Besar sangat berpuas hati dengan pencapaian mereka. Alhamdulillah. So macam ni la feeling-feeling guru yang melihat kejayaan anak muridnya. Sometimes I wonder whether this feeling ada tak daripada cikgu-cikgu In dulu terhadap In. Huhuhu... anyway,I did my best :)) and I know so do my few students yang markah mereka kurang menyerlah daripada yang lain tu :) You are still young,too young ! Perjalanan masih jauh ^_^... Normal la kekadang budak kecil agak lambat but then bila semakin meningkat usia mereka akan cepat tangkap. In syaa Allah :)

Ada a few dialogues between me and my students or among them yang geli hati juga and I would like to share XD

1) Ceritera semalam

Syakirah: Cikgu,ni putih apa? *sambil menunjukkan warna putih stabilo*
Me: *Soalan apa ni?hmmm otak ligat berfikir Hahah.* Emm,putih...putih melati xD
Syakirah: Melati? Melaati??
Me: Yup,melati. Putih-putih melati~ *nyanyi*
Syakirah: Putih-putih melati...merah-merah delima...siapa yang baik hati pasti ku terima...
Me: *LOL! Hamboih tau juga nyanyi lagu ni!!! hahahah*

2) Zarif sedang curi ajar kot kepada Syafiq time periksa...In ada kat belakang meja mereka dan terdengar...

Zarif (one of the best students) : Bukan macam ni la sayang!...
Syafiq (one of the taiko [s] tadika ni hahaha!) : Eiii! Kau panggil aku sayang?! Sayang?!
Zarif: *Buat tak tau*

Hahahah,to me it was so funny. Zarif yang tiba-tiba like so penyayang dan Syafiq yang mula geli dengan cara Zarif panggil dia sayang XD Macam-macam ragam diorang ni!

3) Ni kes 4 tahun yang suka sangat bertanya tau! Seteressss :P layan je,bebudak XD

Me: Jangan buat macam tu kat kawan,tak baik...
Aleya: Cikgu,kawan tu apa?
Me: Kawan tu macam Aleya dengan Insyirah,dengan Afifah...
Aleya: Cikgu?
Aleya: Cikgu ni cikgu Aleya la...
Aleya: Cikgu tu apa?
Me: Cikgu tu yang mengajar Aleya...ajar Insyirah,Afifah...

***

Me: Aippp,periksa mana boleh tengok kawan. Tak boleh tiru...
Aleya: Tengok tu apa? Tiru tu apa?
Me: bla3.... 

and more !!! Hahaha... Kalau kita cakap je ada yang dia tanya maksud word-word dalam ayat kita. LOL... xD Sabar je.... hahahah... Ada yang suka gelak apabila In kata "suka hati la..." bila dia tanya nak guna warna apa. Dia cerita...

Afifah 4 tahun : Cikgu,abang saya kan...semalam tengok bola...Saya kata la...abang,buka la TV lain...Afifah tak tengok,tak faham...abang saya kata 'suka hati la...' ... Abang saya selalu cakap macam tu *laughed*

Hahaha,the reason why bila In kata 'suka hati la' and she'll laugh. Lol... xD

A lot more conversations between me and my students...ada yang juga buat romantik pula... Antara Zarif dan Asma... Syafiq dan Qutrin ... Naim (Abe) dan Qutrin... hahah,tolonglah xD Kecik-kecik dah pandai kan ? :P haisss ... 

Ada In selitkan gambar pelajar-pelajar di sini !!! Take a look !

 Apabila tak terkawal,ini cara dia xD
 Amsyar!
 Men kereta api time kelas tambahan Iqra'... Depan Fahmi 4 tahun,belakang Muzaffar 5 tahun
 Kembar ! Mana Aisyah,mana Asma?? XD
 Geng tak dengar cakap la ni ... xD
 Kiri Aleya 4 tahun dan kanan Aleya 5 tahun
 Dari depan Zarif,Naim,Rizky dan Syafiq... Yang tersorok bawah tu 6 tahum Qayyim...
 Hujung kanan pegang bola tu Alif :D
 Depan Hanis Damira dan Qutrin
 Syafiq dan Alif. Aippp buat kerja cepatttt! XD
Ni lah hasil kerja terbaik,paling cantik dan paling kemas daripada pelajar paling terbaik akhlak dan kerjanya...Zarif Irfan !!! :D

These are my students ! In mungkin akan berhenti tak lama lagi... Why? Haa nanti In akan cerita dalam post yang seterusnya. Sekarang ni busy dengan ajar mereka untuk game hari sukan kelak dan juga mesyuarat JIBG bagai...huhu... Hari ni kan post palu! 3 atau 4 posts akan di postkan pada hari ini untuk menceritakan dan berkongsi tips for teachers and students!!! :D See you soon! Salam.

:: NN ::

8 comments:

  1. salam .. baru first time baca blog nie * follow dulu baru baca .. haha
    comelnya zarif tue , dia warna pun cantik .. paling kelakar part yang zarif panggil syafiq sayang .. haha .. so funny .. kirim salam diorang semua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam wbt... =))
      Yap,hensem ^^, pakej cukup dia ni. Hehe... alright,in syaa Allah

      Delete
  2. hahaha comelnya.... geram tengok!
    nama pun comel2
    wan nur.... tu kembar ke kak in?

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Hahaha,yap...terhibur hati dengan diorang ni ^^

      Delete
  4. ajar pasti jugak ke? hehehhh.. samalah kita.
    tapi yus pun nak berhenti jugak nanti. mau masuk uuuuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye..wahhh sama,sepp :D Pasti mana ? :)
      Samalah kita juga XD

      Delete