Friday, July 25, 2014

Diam

Diam tak bermakna aku sombong,
Diam tidak bermakna aku bodoh,
Cuma diam aku boleh menjadi,
Perantaran aku denganNya.

***
Bukan

Bukan aku tak peduli,
Bukan aku tiada hati,
Cuma aku jarakkan diri,
Agar tiada hati terluka lagi.

***
Kembali

Mungkin kau lihat aku sempurna,
Mungkin kau cuba tepiskan segala kekurangan aku,
Mungkin kau tak peduli kebodohan aku,
Kerana kau punya cinta,
Cinta yang sebenarnya gelap,
Gelap dihati,
Cinta yang buta,
Yang buat kau tak nampak,
Bukan aku yang perlu kau dahului,
Bukan aku yang perlu kau cari,
Bukan aku yang perlu kau puja dan memuji,
Tetapi kau perlukan Allah SWT,
Kerana DIA yang akan celikkan hati kau kembali,
Yang membawa kau ke jalan yang benar lurus,
Tanpa godaan nafsu serakah,
Tanpa akal yang keras membatu,
Kau perlu mula semula,
Dengan kembali kepadaNya.

:: NN :


Wednesday, July 9, 2014

Sick

Assalamualaikum

Allah Allah Allah ... kenapa hari ni banyak kali nangis? Hahaha. Apabila tengah sakit yang macam agak lama nak sembuh (na'uzubillah min zalik) ni mentally and emotionally down lah. Stress. Tak boleh nak fokus. Sakit teruk macam ni pun tak dapat MC. Kawan deman-deman pun tak dapat MC. PK roommate In kata kalau pengsan depan doktor tu baru dapat MC. Punya susah macam tu nak dapat MC. Tapi serious talk,doesn't make any sense. Tau la doktor,tau la mungkin terikat dengan peraturan UiTM tapi serious ah In tengah sakit yang tak boleh menahan,yang boleh ganggu pembelajaran dalam kelas. Tak dapat MC? So,now what? Tak hadir kelas kira ponteng lah? Serious talk,In dah tak nak ambil kisah dah. Nak kata ponteng ke apa Allah menjadi saksi. Benda ni semua dunia saja. DUNIA. In yang tak pernah takut dan tak akan takut jika tak buat silap. Yah. Alhamdulillah,dapat berfikiran dengan waras dan masih ingat siapa diri In. I do whatever I want to do even the whole world against me because right is still right even nobody does it and wrong is still wrong even if everybody does it. Get it? 

Alhamdulillah Jumaat ni dapat pulang ke Kulim =) Dapat berada bersama Abah,Mak,Rul dan Rin! Dapat berpuasa dengan diorang! Yeay! Cuti 5 hari ni In minta kat abah untuk balik sebab dengan tak sihat ni rumah sendirilah paling selesa. In syaa Allah dalam masa 5 hari tu dapat sembuh. Aamiin Allahumma Aamiin. Terima kasih kekawan lama ku tak kira sekolah rendah atau sekolah menengah. Kenapa korang ni supportive sangat? Terharu tau. Ni nak sayang korang lebih-lebih ni... Ni nak nangis rindu lagi ni... Nanti raya pastikan kita berjumpa tau? In syaa Allah. Kekawan kat UiTM ni pun apa kurangnya. Alhamdulillah,terima kasih atas doa korang juga :) Support korang juga :) 

Sebab kondisi badan macam ni,tertangguh pula post ilmiah mengenai another perkongsian ceramah In pergi. Haih. Semua tunggang-langgang tau... hmph,letih sangat TT^TT ... tapi tapi ... bukan nak merungut :< ... Tapi tu la kan,bila dah langkah ke tempat baru macam-macam jenis manusia kita jumpa. Hahah. Perangainya lah. Attitude. Ada yang buat kerja sambil lewa. Ada yang emm emm,tak mau kata la. Bulan puasa ni. Tapi tu la hakikatnya! Dan benda ni juga In macam Ya Allah .........................tolonglah sedarkan dia TT^TT ... You can be childish,yes you can be. In pun kekadang childish. Tapi kena ikut keadaan. Perangai childish tapi fikiran matang tak pe. Boleh fikir. Tapi kalau perangai dan fikiran at the same time childish no. Please don't TT^TT. Suka bersembang,boleh. Tapi jangan time ada kerja nak bersembang juga. Akhirnya semua kerja,semua urusan In sendiri nak kena fikir nak kena buat. Allah hai... Kalau nak kata penat sebab tu tk buat kerja,semua orang letih. Hidup di dunia ni memang untuk berpenat pun. Dunia ni bagaikan penjara bagi kita dan bagaikan syurga bagi orang kafir. Nak yang mana? Kalau tak bertungkus-lumus rasa tak berjihad pun menuntut ilmu. Pesanan buat diri sendiri juga. Sabar je lah. 

 
Alhamdulillah,Mak hantar di Whatsapp. Terima kasih,Mak :") Sesiapa yang tengah sakit,tak sihat mari kita amalkan ye? In syaa Allah Maha Penyembuh menyembuhkan penyakit kita semua :))

Sebelum mengakhiri post ini... In nak kongsikan satu Qasidah ni. Terima kasih kepada cousin In,Arif atas perkongsian Qasidah ni. In suka. Andai bagaimana pula ? ;)

video 

:: NN ::

Sunday, July 6, 2014

Mixed : My RARE Crazy Not Crazy Mode (Limited Edition)

Assalamualaikum

Hi semua,ni hao...sihat? :) Sebelum nak sambung baca articles untuk assignment yang lagi 3 minggu nak kena hantar,dengar lagu dulu. Apabila dah dengar lagu mula feel nak update blog. Ngeh. Well... just something randomly mixed to say or share. Malam-malam macam ni kadang-kadang yang tak berapa jiwang jadi jiwang separa. So yeah I'm on. Haha. 

Know whattt, sebab kita sendiri ada perasaan so kita perlu jaga hati orang. To me orang yang sering menyakitkan hati kita sebenarnya dia ada hati tetapi tak berfungsi. Tetttt. Kalau dia ada hati,dia tak kan nak menyakitkan hati kita kan sebab dia sendiri tahu sakit hati tu bagaimana. (Tiada kena mengena dengan pengalaman diri saya). Just randomly saying this. Haha.

Knowww whattt, bila kita rasa penat setiap hari kita lupa untuk menyoal dan reflect diri kita. Kita letih sebab  banyak beribadah atau bermaksiatan? Sometimes kita rasa macam baca Al-Quran,solat sunat semua dah but there's still something wrong somewhere and you don't even have the idea why. Mungkin rasa diri dah bagus? Mungkin rasa dah sempurna amal atau ibadat kita? Mungkin kita buat semua tu but tengok orang lain tak buat and kita macam pandang rendah dengan orang tu? Ingat,bila berjumpa dengan orang anggap saja mereka lebih tinggi daripada kita,hebat daripada kita. 

Cinta. Know whattt, kita semua rasa kena cari pasangan yang saling mencintai atau mencintai kita atau kita cintakan dia tetapi sebenarnya tanpa cinta juga boleh terjalinnya hubungan dan bahagia dan dirahmatiNya. Sebenarnya nak cari cinta setelah berkahwin tu mudah. Pasangan yang baik buat diri kita adalah apabila kita memandangnya kita rasa tenang dan bahagia kan? So yeah,chill.

Know whattt,most of remajas (amboi manglish kau) kuat berimaginasi,bermimpi,berangan which is good. But that's it. Tak cuba berusaha merealisasikannya. Kalau ada pun kadang-kadang separuh jalan dan lupakannya. Then bina yang baru. Then akan berulang...berulang...dan berulang... Matlamat tak jelas. Well,azam yang kononnya memang berazam but masih tak tertunai azam tu... Well tu azam bermimpi namanya. Kihkih. Tak pe,cuba bawa azam tu tahun depan ke tahun depan dan seterusnya *ini perli,serius*. Hahah :p

Know whatt,apabila kita cuba berbincang akan sesuatu perkara dan ia melarat hingga berbau debat. Itu kerana dalam perbincangan itu terlalu terbawa-bawa emosi dan diri tu terlalu descrete tak boleh terima dah pandangan orang lain. If you that type of person,jangan masuk kumpulan perbincangan tetapi kumpulan perdebatan. Berdiri dengan pegangan mu sehingga mati kutu pihak lawan nak lawan. But yeah,kalau point lemah pun tetap pihak lawan menang. So anda jenis yang berbincang atau berdebat pun kena open-minded okay. Kena positifkan diri bahawa dalam perbincangan tiada kalah menang dan dalam perdebatan ada kalah menang tetapi tak semestinya yang kalah itu the loser just point tak kuat. Cuba lagi lain kali. Chill. ( I just randomly typed and now i don't even know what I just said.. Hahahah. Do not take it seriously. But if it makes sense so yeah. Stay calm. I'm on my crazynotcrazy mode right now.)

Knoww whattt,teringat kata seorang kenalan ni. Kita selalu teranggap kenalan kita tu sebagai kawan kita. Tahu tak ada perbezaan kawan dan kenalan? Kalau korang satu sekolah tetapi tak pernah berbual diluar,tak cuba mengenal each other kat luar. Hanya IT semata-mata sebagai medium penghubung,itu bukan kawan tapi kenalan. Hahah. But still I'm okay with it kalau nak anggap In kawan korang even tak pernah berborak secara realiti,hanya maya. Hahahaha. But In actually dari dulu dah berpegang. Berkawan adalah yang kita pernah berjumpa,meluangkan masa bersama diluar,bercakap secara realiti dan kenalan adalah sebalik semua tu. Hahaha. But again,kalau korang sedih dengan istilah kenalan sebab tiada keberanian nak cakap dengan In,well boleh bagitau. In akan kata korang kawan In. Hahaha. No hard feelings,I'm okay with it :))

Knowww whattt,siapa kawan kita itulah diri kita. Well,macam mana yang bergaul dengan semua jenis manusia? You have to figure it out dengan siapa paling banyak meluangkan masa,dengan siapa bila bersamanya akan rasa tenang. Kalau korang rasa tenang bergaul dengan penculik well...yeah that's the real you .__. 

Know whatttt,perlu ke mengaku suka seseorang itu bila dah suka? Perlu tahu jenis bagaimana orang yang korang suka. Ada yang tak suka disuka senyap-senyap. Ada yang tak suka dia dapat tahu korang suka dia sebab kekawan dah kecoh (ni kes cerita kat kawan sebelum nak luahkan kat orang dia suka) Selalu berlaku time sekolah. Sigh. Annoying sangat. Hahaha. Ada yang nak korang simpan je perasaan tu jangan bagitau,jangan bagi clue. Ada yang macam lantak kau lah nak buat apa dengan perasaan tu -.- ... (obviously not me okeh) Hahah. I'm what kind of person in this case? Find out by yourself . Hahahaha. Bajet je. Sorry. Like I said,mycrazynotcrazynight...huhu

Knoww whattt...there's a lot more to share to talk to ....to.....whatever to. yang seumpamanya. But yeah...my articles are waving. Say hi to them all. I've to go. Tomorrow in syaa Allah In akan update post mengenai ceramah yang pernah In pergi lagiiii :)) I love sharing sebab tak semua orang bernasib baik dan berpeluang dapat pergi ke taman syurga. I know how it feels :< ... Alhamdulillah sekarang banyak peluang :) Just grab it! Kalau ada dengar Qarin cakap "tak payah pegi.partayyy dengan aku dalam bilik". Tampar je Qarin tu... .__. ~ But wait,before that.... kebelakangan ni banyak berlaku histeria di kolej In and yeah doakan In dan rakan-rakan lain dijauhi gangguan sebegini rupa. Huhu. Semua jangan takut! Jangan tension! Stay style,stay cool and be seawesome yang boleh. Errr... if you can link those to histeria well you are genius. Hehe. Wokay,fi hifzillah. Salam wbt :)

Conclusion : Ini bukan post jiwang.

:: NN ::